vrijdag 10 februari 2012

De Kleine Prins bouwt een hotel


Doetinchem, de Kleine Prins is onlangs begonnen met de bouw van een heus hotel. Niet voor haar leerlingen maar voor haar trouwe vleermuizen.

Dat de basisschool de Kleine Prins de natuur een warm hart toedraagt is bekend, maar dat haar liefde voor de natuur zover gaat dat er een vleermuizenhotel aan de nieuwe school wordt gebouwd is nieuw.

Een half jaar langer wachten met de sloop van de ons oude gebouw, vervangende woonruimte in de omgeving zetten voor er gesloopt mag worden, voorzichtig tocht laten ontstaan zodat ze uit eigen beweging gaan verhuizen. De Kleine Prins heeft al heel wat beleefd met de vleermuizen. Toen de grote Acaciaboom kort na ons verhuizen gekapt bleek te moeten worden, was de voorwaarde weer de juiste omgang met eventuele er inwonende vleermuizen. Ook dat is gelukt.

Maar het verhaal vleermuizen is nog niet afgerond. Onlangs hebben zich 5 volwassenen (Bouwbegeleider, Uitvoerder EBU, gemeente deskundige op wetgeving natuur, een vleermuis specialist en de directeur van de Kleine Prins) zich gericht op de juiste stappen die nu nog te nemen zijn. Want bij de sloopvergunning hoort dat we vervangende, vergelijkbare woonruimte voor de vleermuizen aanbieden. Ze hadden namelijk een zolderwoning, zonder verwarming op het zuiden in onze oude spouwmuur. Wij hebben nu geen spouwmuur of zolderwoning meer aan te bieden in ons mooie houten gebouw. Na wat voorlichting kwamen we op 2 keuzes: een grote kast buiten aan de muur van 1 kubieke meter inhoud of liever nog ergens in het gebouw een zolder creëren. Op het zuiden, zonder verwarming of tocht.

We zijn het gebouw binnen en buiten langs gelopen en uiteindelijk op de geschikte oplossing gekomen. In het portaal bij de kleuteringang (zuiden en geen verwarmde ruimte) komt een zolderetage, waar wij een vleermuizen appartement maken van minimaal 5 kamers. Deze kamers moeten een gleuf zijn van 2 à 3 cm breed, zodat er geen tocht ontstaat en de temperatuur vrijwel constant blijft. De ingang tot dit appartement moet de maat van een volwassen mannenpink zijn en die komt in het kozijn. Met een mooie markering dat daar de vleermuisingang zit. Vleermuizen zijn heel schoon en bevuilen hun nest niet met urine of ontlasting, schijnen ze ’s nachts buiten te doen. Wel zullen we kunnen zien of ons appartement bewoond is door muizenkeutel grote vliegenpoepjes die zullen ontstaan op het raam onder de ingang.

We verwachten binnen enkele weken onze vleermuisvriendjes te kunnen verwelkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten