woensdag 14 december 2011

Ideeënbus voor onze natuurlijk speelplein

27 oktober 2012, zonnewijzer getest, kwart voor twaalf en kwart voor één.


27 oktober 2012, kikker-/ paddenpoel + natuurwand in-wording.23 oktober 2012, de analemmatische zonnewijzer van Brou is geplaatst en een grindwaterbassin is gegraven.


15 september 2012, Peter plaatst de harmonica springkussens.


15 september 2012, kinderen graven de watergangen.


15 september 2012, stoeptegels-skelet voor mozaïek-bank in de heuvel geplaatst


10 september 2012, Christiaan plaatst de waterbekkens.

10 september 2012, tuinontwerp door Madelief (klas 5).

6 september 2012, waterpomp is geplaatst en werkend getest door de kinderen.


21 maart 2012, Wilgentenen bouwsels. 30 van deze wilgen hebben wortels geschoten en nieuwe groene takken komen uit.Bericht 15 maart 2012,
Om ons nieuwe plein te kunnen aankleden met hutten en loofgangen zijn we dringend op zoek naar wilgentenen. Wie heeft ze of kent mensen die ze hebben, we willen ze best zelf komen snoeien....
Ook zou het heel fijn zijn als de tuiniers onder jullie de planten en struiken die bij jullie uit de tuin verwijderd gaan worden, via de mail bij mij aan zouden willen melden.
We zijn vooral op zoek naar groenblijvers, bodembedekkers, insectentrekkers,
klimplanten, fruit en groente.
Ook stenen, pergolahout, houten vlonders, zwerfkeien, waterlopen, stalen rasters,
touwen, eigenlijk alles waar je zelf van denkt dat het op zich nog wel een tweede leven
verdient zie ik graag op mijn mail aangemeld worden.

Alvast bedankt,
Saskia (Saskiavanderee@hotmail.com)


Hallo ouders en kinderen van De Kleine Prins,

Sinds kort beschikken we over deze weblog, een digitale ideeënbus op de website van De Kleine Prins.
We hopen dat jullie daar allemaal gebruik van zullen maken om met ons mee te denken over het natuurlijk speelplein rond onze school om dat zo avontuurlijk en fantasierijk mogelijk te maken als maar binnen onze mogelijkheden ligt.

Alles is van harte welkom:

 • Ideetjes over de inrichting van bepaalde plekken, zoals bv. de bult naast de deur of de kleuteringang.
 • Tekeningen/maquettes/plattegronden van jouw ideale speelplein.
 • Tips/aanbod van materialen zoals: boomstammetjes, planten, grote keien, waterpomp, banden, schelpen, touwen, takken, hout, pergola, zand etc. etc., alles wat kinderen tot spelen uitdaagt.  Misschien hebben jullie deze materialen zelf of kennen jullie iemand waar we het gratis zouden kunnen afhalen.
 • Tips/aanbod van mensen met ervaring of interesses op bv. het terrein van waterpomp slaan, groene gevel aanleggen, waterloop aanleggen, maken van een windgong, vogelhuisjes, insectenhotel, beestentoren, vlinderbuiken, takkenwallen, wilgentenen hutten/tunnels etc.
 • Links naar evt. andere nuttige sites op dit terrein.

Wij zullen zelf onze plannen en activiteiten op deze weblog zetten, zodat iedereen ook mee kan denken/helpen met de actuele stand van zaken.

Als appetizer is hier de link van Springzaad, met tal van geslaagde voorbeelden van natuurlijke speelterreinen en daaraan gekoppelde publicaties.
Andere creatieve bronnen:
Stichting Oase
Groene schoolpleinen

Klik het eens aan en droom met ons mee....


De natuurbeheercommissie.Rapport van Alterra Wageningen: Spelen in het groen
Effecten van een bezoek aan een natuurspeeltuin op het speelgedrag, de lichamelijke activiteit, de concentratie en de stemming van kinderen.

2 opmerkingen:

 1. Op weg naar school gaf Christel aan dat het haar geweldig zou lijken als er op het schoolplein een vaste kerstboom zou staan, die tijdens de kerstperiode versierd en verlicht kan worden. 'dan zouden er geen bomen meer omgehakt hoeven te worden voor in de klas...'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor de bult naast de deur is het misschien een idee om elke leerling een plantje met kleur mee te brengen en dat erin poten. Wel een klein en laag groeiend plantje en met weinig of geen onderhoud. Er is later wel een ouder die het gratis wil onderhouden ( zo af en toe schoffelen en harken kost niet veel tijd. Er kan dan ook nog iets ertussen gezet worden van zelfgemaakte voorwerpen zoals een tulp van hout of iets anders dat door de kinderen is geknutseld. Ook een idee is misschien gekleurd kunstgras ( oranje of lila ) maar dat kost weer geld.

  BeantwoordenVerwijderen